Acné-therapie

Acné komt bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar voor. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af maar blijft bij een deel van de mensen toch de rest van hun leven een rol spelen. We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. 

 

Acne komt niet alleen voor in het gezicht, maar ook op de hals, de borst, rug, schouders en armen. Er zijn verschillende vormen van acne, namelijk:

  • Acne vulgaris. Dit is de meest voorkomende vorm van acne en is te herkennen aan puistjes (ontstekingen), bultjes en mee-eters en komt vaker in de pubertijd voor.
  • Comedonen. Bij deze vorm zijn er vooral comedonen (mee-eters) aanwezig. Bij deze vorm zien we vaak geen ontstekingen. Toch kunnen de comedonen gaan ontsteken doordat het talg niet vanzelf naar buiten kan vloeien. 
  • Acne tarda. Acne bij volwassenen. Er zijn met name ontstekingen aanwezig en minder mee-eters en het komt met name voor in het gezicht, de kaaklijn en de hals.
  • Acne excoriata. Deze vorm van acne, ook wel krabacne genoemd, komt vaak rond de puberteit voor, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Mee-eters, puistjes en ontstekingen liggen niet op de voorgrond maar juist korstjes en krabeffecten.
  • Acne conglobata. Is een ernstige vorm van acne waarbij grote ontstekingen en onderhuidse pustels aanwezig zijn.  Deze vorm komt vaker in het gezicht voor.
  • Acne mechanica. Deze vorm van acne ontstaat door wrijving, hitte en druk. 
  • Acne fulminans. Dit is een zeldzame acute verergering van bestaande acne die gepaard gaat met een ziektegevoel. Bijna altijd treft deze vorm van acne jongens in de pubertijd die als een ernstige vorm van acne hebben.

 

Er bestaat geen standaardbehandeling, Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De behandeling door de huidtherapeut kan onder andere bestaan uit het manueel reinigen van de huid, het aanbrengen van chemische peelings, rood/blauw lichttherapie, licht- of lasertherapie.

 

Acnelittekens kunnen worden onder andere aangepakt door middel van chemische peelings, microneedlingtherapie of lasertherapie. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. In alle gevallen zal de huidtherapeut adviezen geven en zelfmanagement stimuleren met betrekking tot de thuisverzorging.