Huidtherapie

De huid is je grootste orgaan en de eerste beschermlaag van het lichaam tegen invloeden van buitenaf. Het vormt een beschermende laag voor de inwendige organen, spieren en bloedvaten. Zonder huid kan een mens niet bestaan. Naast de beschermende functie zorgt de huid onder andere ook voor de regulering van de lichaamstemperatuur, dat het lichaam niet te veel water verliest en geeft ons de mogelijkheid dingen te voelen. Kortom de huid is een complex en belangrijk orgaan, maar ook heel kwetsbaar.

 

Een huidtherapeut behandelt, begeleidt en adviseert mensen met huidproblemen. Voor iedereen, op elke leeftijd. Bijvoorbeeld huidklachten als acne, overbeharing, pigmentproblemen, couperose en andere oppervlakkige vaatproblemen, littekens, storende steelwratjes, bultjes en andere onschuldige huidoneffenheden vallen onder het domein van de huidtherapeut. Door middel van verschillende behandeltechnieken, manueel maar ook met apparatuur zoals licht- en lasertherapie, kan de huidtherapeut deze huidproblemen behandelen. Dit brede scala aan behandelingen valt onder algemene huidtherapie.

 

Niet iedereen mag zich zomaar huidtherapeut noemen. Huidtherapeuten vallen onder artikel 34 van de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het doel van de Wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit in de gezondheidszorg. In artikel 34 staan de deskundigheidsgebieden en opleidingseisen omschreven. Wie een diploma heeft dat aan de eisen voldoet, heeft recht op het voeren van de beschermde opleidingstitel. Een dergelijke titel geeft aan dat de drager deskundig is op een bepaald terrein van de gezondheidszorg.

Huidproblemen

Acne

Acne is één van de meest bekende huidklachten. Het is een aandoening van de talgklieren. Mee-eters en puistjes zijn de belangrijkste verschijnselen. Ze ontstaan op delen van de huid die veel talgkliertjes bevatten, zoals het gezicht, het decolleté, de schouders en de rug. Veel jongeren hebben last van acne, maar ook volwassenen kunnen nog last van acne hebben. Vaak brengt acne gevoelens van onzekerheid met zich mee, maar gelukkig zijn er wel behandelingen om de vorming van mee-eters en puistjes onder controle te krijgen en de door acné ontstane huidschade zoveel mogelijk te herstellen. Ook een goede dagelijkse verzorging van de huid met kwalitatieve producten is belangrijk in de strijd tegen acné. ook hierin kunnen wij adviseren.

Acnelittekens

Acne kan littekens en blijvende schade veroorzaken aan de huid. Door diepe ontstekingen kunnen er putjes en groeven ontstaan in de huid, die niet vanzelf meer wegtrekken.
Acné-littekens komen het meest voor op de wangen, kin en schouders en kunnen in diepte variëren. Door de structuurverschillen is het vaak lastig om acne-littekens goed te camoufleren waardoor de littekens soms ook grote psychosociale impact kunnen hebben.

Gelukkig zijn er behandelingen waarmee acne-littekens minder zichtbaar worden. De behandelmethode hangt af van de diepte van de littekens en uw huidtype. Tijdens het eerste consult bespreken wij met u wat voor uw huid de meest geschikte behandeling is.

Melasma

Bij melasma maken pigmentcellen meer pigment aan waardoor dit als bruine verkleuring in de huid zichtbaar wordt. De pigmentvlekken zien er ‘wolkerig’ uit en kunnen in bepaalde perioden donkerder worden. Melasma komt met name voor op de wangen, het voorhoofd, rond de ogen en de lippen. Hoewel het een onschuldige huidaandoening is, kan Melasma erg vervelend zijn.
Een melasma behandeling vermindert bestaande pigmentvlekken en voorkomt nieuwe pigmentatie. Afhankelijk van de diepte en kleur van de pigmentvlek, wordt melasma behandeld met microneedling of chemische peelings.

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, zijn als het ware een opeenhoping van pigment in de huid, te herkennen aan een onregelmatige teint en donkere verkleuringen van de huid. De meeste pigmentvlekken ontstaan daar waar de zon gemakkelijk bijkomt, zoals het gezicht, het decolleté, de handen, de schouders en ledematen. Sommige pigmentvlekken zijn al bij de geboorte aanwezig. Meestal nemen pigmentvlekken toe naarmate we ouder worden, ondermeer door hormonale veranderingen.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen oppervlakkige pigmentvlekken en dieper gelegen pigmentvlekken. Dit bepaalt niet alleen de manier waarop een pigmentvlek het meest effectief behandeld kan worden, maar het schept ook meer duidelijkheid over het verwachtingsbeeld. Ook uw huidskleur, de locatie en de uitgebreidheid van de pigmentvlekken beïnvloeden de keuze van de behandelmethode.

Littekens

Een litteken kan ontstaan door een verwonding, bijvoorbeeld door een ongeval, operatie, ziekte, zwangerschap of bij een huidprobleem. Littekens zijn er in diverse soorten en maten. Elk litteken vertelt een eigen verhaal. Soms voelt een litteken trekkerig of verhard aan. Het kan ook dat een litteken rood blijft, verdikt is of juist verzonken in de huid ligt. Een litteken kan gaan afwijken door een verstoorde wondgenezing, te veel spanning op het gebied, de huidskleur of familiaire aanleg. Sommige mensen zijn juist trots op hun litteken, anderen zouden er liever vanaf willen. Hoewel littekens nooit volledig te verwijderen zijn, kan de huidtherapeut in de meeste gevallen helpen de littekens minder opvallend te maken.

Roodheid / rosacea / couperose

Roodheid die continu in het gezicht aanwezig is en steeds opvallender wordt, kan als storend worden ervaren. Blijvende roodheid in het gezicht wordt vaak gezien als onderdeel van vaatafwijkingen, een ontstekingsreactie of overmatige blootstelling aan de zon. Vaak is roodheid dan een uiting van rosacea of couperose. De huidtherapeut kan deze klachten goed herkennen en in de meeste gevallen ook effectief behandelen.

Behandeling van rosacea is gebaseerd op het uitdoven van de ontstekingsreactie, opbouwen van huidweerstand en verwijderen van diffuse roodheid en gesprongen bloedvaatjes.

Gevoelige huid

Wanneer we spreken over een gevoelige huid, kan het gaan om verschijnselen als: droogheid, roodheid, schilfertjes, rode bultjes, jeuk, branderigheid of een trekkerig gevoel. Mensen met een gevoelige huid zijn vaak al lang op zoek naar de juiste manier van huidverzorging. Zij proberen verschillende dag- en nachtcrèmes, reinigingsproducten, een ander wasmiddel, andere voeding. Soms gaat het even goed, maar dan keert de gevoeligheid na verloop van tijd weer terug. Steeds meer mensen zeggen last te hebben van een gevoelige huid. We zijn ook meer alert geworden op de conditie van onze huid, waardoor gevoelige reacties sneller opgemerkt worden. Omgevingsfactoren spelen ook een steeds grotere rol.

Huidverhevenheden (fibromen, wratjes)

Geleidelijk aan laat de tand des tijds zijn sporen na op onze huid. Vanaf onze 30ste levensjaar krijgen de meeste mensen wel last van bultjes, wratjes, ruwe plekjes en vlekjes op de huid. Soms ontstaan ze alleen in het gezicht, maar het kan ook elders op het lichaam.

De onschuldige bultjes en wratjes noemen we goedaardige huidtumoren. Een goedaardige tumor is een plaatselijke opeenhoping van weefsel en cellen. Goedaardige huidtumoren kunnen uit verschillende bestanddelen bestaan. Ze kunnen opkomen door een woekering van bindweefselvezels, door afsluiting van talgklieren, door stuwing in de oppervlakkige bloedvaatjes of door ontstekingen.

Huidveroudering

Huidveroudering is een geleidelijk biologisch proces dat rond het 25ste levensjaar begint. Het houdt in dat het stofwisselingsproces in alle cellen vertraagt. Hierdoor worden ook bijvoorbeeld huidcellen minder snel aangemaakt en wordt de huid dunner, maar ook beschadigingen aan de huid herstellen minder snel. Daarnaast worden de essentiële bindweefselcellen die zorgen voor de soepelheid en stevigheid van de huid, die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van elastine en collageen, steeds minder geproduceerd. Huidveroudering is onvermijdelijk en hoort bij het leven.