Huidverhevenheden

Elke huid heeft verschillende soorten voelbare bultjes, aanhangsels of verdikkingen. Hoe ouder we worden, hoe meer we er kunnen krijgen. Uiteraard spelen genetische factoren, medicatie en soms hormonen ook een rol. Denk hierbij aan: steelwratjes, ouderdomswratten, talgklierhyperplasie, verdikte moedervlekken, maar ook rondom de ogen kunnen problemen voorkomen zoals: xanthelasma, syringomen. Vasculaire verdikkingen kunnen zijn: angiofibromen, venous lake, spider naevi.

 

Steelwratjes (fibromen)

Een steelwratje of fibroom is een goedaardige tumor van bindweefsel. Het zijn zachte elastische aangroeisels op de huid. De uitstulpingen zitten met een klein steeltje vast aan de huid. Fibromen zijn huidkleurig of bruin van kleur. Fibromen komen met name voor in ‘plooien’, bijvoorbeeld in de hals, rond de oogleden, op de romp, onder de borsten, in de liezen en de oksels.

 

Verruca Seborrhoica (ouderdomswratten)

Verruca seborrhoica, ook wel ouderdomswratten genoemd, is een volkomen goedaardige aangroeisel van de huid. Deze huidaandoening is het gevolg van de ouder wordende huid en komt vooral voor bij oudere mensen van boven 50 jaar. Bij zowel mannen als vrouwen komen ouderdomswratten even vaak voor. Vaak bevinden deze zich op de romp, de handruggen, onderarmen en het gelaat.

 

Spider Naevi (rode bloedvaatjes)

Deze rode zichtbare vaatjes bevinden zich vaak rondom de neus, de wangen, de hals en/of decolleté. Het zijn vaatjes die verwijdt zijn door  bijvoorbeeld leeftijd, te veel zon of bijvoorbeeld medicijngebruik. De huid kleurt dan rood en/of er zijn duidelijk zichtbare vaatjes te zien. Deze spinnetjes kunnen we behandelen d.m.v. elektrocoagulatie of IPL behandelingen.